口罩小知識:不織布生產篇💡

口罩原材料所使用嘅不織布都有唔同嘅類型:紡粘、水刺、熱軋,S級SS級SSS級‼️今日就同大家介紹——紡粘不織布💡


紡粘係指一種製作不織布嘅技術。紡粘不織布多數以聚丙烯(Polypropylene,PP)製成,原材料PP顆粒進入機器,經過高溫擠壓,溶解PP粒後,再由機器模頭噴出變成細絲,拉伸同適當降溫之後,喺輸送帶上面沉積形成纖維網,再經過適當嘅溫度同壓力,製成我哋依家所見一卷卷嘅不織布🤩~


以呢一種技術製作嘅不織布具備更高強度,亦能拒水😎不過對原材料有更高嘅要求同更多嘅限制。


而TruCare選用嘅紡粘不織布由專業德國製生產線製造,生產線機器全長超過80米,差唔多有三個籃球場咁長啊💥呢條生產線可以生產闊度超過4米嘅不織布,由材料都機器,全部都係TOP-TIER🥇!!!


下一次,我地會同大家分享我地SSS級不織布💎想知道點解我地嘅口罩底面層可以做到仿棉質感,好似棉布咁柔軟舒適嘅話,就要密切留意啦!


65 次瀏覽0 則留言

最新文章

查看全部